Boete voor te laat betalen

Boete voor te laat betalen

 

U heeft de aangifte omzetbelasting gedaan en ook het te betalen bedrag overgemaakt vóor de uiterste betaaldatum. Toch krijgt u een brief van de belastingdienst dat u te laat heeft betaald.

 

Wat is hier gebeurd?

 

Het bedrag dat aan omzetbelasting moet worden afgedragen moet op de uiterste datum door de belastingdienst zijn ontvangen. Dat kan soms een of meer dagen later zijn dan u het heeft overgemaakt, zeker als er een weekend tussen zit. Het lijkt tegenwoordig dat geld vrijwel direct op de bankrekening van de ontvanger staat. Toch is dat niet altijd zo. Banken hebben soms meer tijd nodig om de overmaking onderling te verwerken. Het kan dan gebeuren dat het geld niet op tijd op de rekening van de belastingdienst is ontvangen. De belastingdienst maakt overigens gebruik van een ING rekening. Bankiert u ook bij de ING, dan is de kans dat u dit gebeurt klein.

 

Wacht daarom niet met berekenen en betalen van omzetbelasting tot de laatste dag. De belastingdienst is weinig coulant met betalingen van omzetbelasting en loonbelasting. Er is sprake van coulance van zeven dagen als het de eerste keer is dat u te laat betaalt. Als het twee keer achter elkaar gebeurt zult u voor de tweede keer een betaalverzuimboete krijgen van minimaal 50 euro. Deze boete wordt voor opeenvolgende verzuimen alleen maar hoger.